ZEGGEN en WILLEN is niet hetzelfde als DOEN

Foto: Jeroen Jansen

Mark Rutte zei dat we geen handen meer schudden. Hij wilde het zelf ook echt niet doen. En toch schudt hij nog geen minuut nadat hij heel Nederland heeft gevraagd géén handen te schudden zelf de hand van Jaap Van Dissel van het RIVM.

Er is een groot verschil tussen iets zeggen of willen en het daadwerkelijk doen. Zeker als het afwijkt van hetgeen onze hersenen gewend zijn om te doen.

Het helpt om iemand mede aansprakelijk te maken voor je nieuwe, gewenste gedrag. Rutte vertelde zijn nieuwe gedrag (geen handen meer schudden) aan heel Nederland en voelde zich meteen betrapt toen hij niet deed wat hij zei en wilde. Hij corrigeerde zich meteen en gaf een ellenboog.

Hoe zit dat met jouw gewenste gedrag? Aan wie vertel jij je voornemens? En met wie bespreek jij of het gelukt is om je nieuwe gedrag vol te houden?

Ben je leidinggevende en wil jij iets structureel anders doen dan je altijd deed, zodat je een betere leider voor je mensen bent? En mis je iemand die zorgt voor een stok achter de deur? Vul dan via deze link je nieuwe routine in en je krijgt van mij regelmatig een reminder om je nieuwe gedrag vol te houden.

Deze artikelen vind je misschien ook interessant

Betrokkenheid medewerkers vergroten

Betrokkenheid medewerkers vergroten

Uit onderzoek blijkt dat 85% van de beroepsbevolking werkt zonder daar blij van te worden. Toen ik dat las, werd ik heel verdrietig. Lees in dit artikel wat je kunt doen om de betrokkenheid van medewerkers te vergroten.