Ruimte maken om te groeien

Als ik had geweten dat dit zou gebeuren, had ik ook een vóór foto gemaakt: een plaatje waarop je heel veel bruine sprietjes ziet en met goed zoeken een paar groene steeltjes ontdekt.

Mijn vingers zijn niet zo groen, maar ik houd wel van plantjes en van lekker eten, dus in de keuken staan wat kruidenplantjes. De basilicum doet het geweldig en ook de peterselie en munt zien er heerlijk uit. Alleen de bieslook wilde maar niet lukken. De groene takjes werden bruiner en bruiner en gingen uiteindelijk dood.

Als experiment knipte ik alle sprietjes af. Wat gebeurde er na een paar dagen? De groen afgeknipte sprietjes schoten omhoog!

Wat een mooie metafoor: doordat er ruimte wordt gemaakt, kan het gezonde groeien!

De to-do lijstjes worden alleen maar langer

De bieslook doet me denken aan alle dingen waarmee we onszelf gek maken: de to-do lijstjes die nooit af komen. Waarom komt er altijd wat bij en gaat er nooit wat vanaf? Kan dat ook anders?

Ja!! Met een niet-meer-doen-lijstje mak je ruimte en krijg je een relaxter leven.

Kortere to-do-lijst, door ook een niet-meer-doen-lijst te maken

Het is heel simpel. We maken vaak ellelange to-do-lijstjes en daar strepen we natuurlijk veel van af, maar er komt voornamelijk veel bij. De opluchting is enorm als de lijst is afgewerkt, maar het benauwde gevoel is nog groter wanneer er meer op komt dan dat er vanaf gaat.

Ik ben zelf een rupsje-nooitgenoeg: ik wil altijd meer. Soms is dat leuk, maar vaak is het ook om gek van te worden. Want het zit `m niet alleen in kleine to-do’s, maar ook in wilde grootse plannen. Als ik alles doe wat ik zou willen doen, dan doe ik heel veel half en daardoor niet goed. En ik put mezelf uit.

Dan ga ik lijken op een bieslookplant met heel veel bruine sprietjes.

Relaxter worden met een niet-meer-doen lijstje

Sinds ik met een niet-meer-doen-lijst werk, heb ik het een stuk relaxter. Naast mijn wekelijkse terugblik en vooruitblik (heb ik gedaan wat ik wilde doen, wat heb ik geleerd, wat wil ik volgende week doen en zijn er obstakels die ik daarbij verwacht), maak ik elk kwartaal een niet-meer-doen-lijst.

Dat is zoooo bevrijdend! Want doordat ik bewust kies om sommige dingen niet meer te doen, komt er ook ruimte vrij om die grote, gave, nieuwe dingen wél te doen: niet half, maar voor de volle 100%!

Knopen doorhakken geeft tijd en rust

Weet jij soms niet waar je je tijd vandaan moet halen? Maak dan eens een niet-meer-doen-lijstje!

Ik beloof je: dat is je tijdsinvestering waard. Even stilstaan wat je niet meer wilt en knopen doorhakken zorgt voor tijd en rust.

Wil je nog een praktische tip over het maken van keuzes? Lees dan in dit artikel hoe je met een logicaboom makkelijker keuzes maakt.

 

Mijn naam is Martine Veeger.

Ik help leidinggevenden om de leidinggevende te zijn die ze willen zijn. De meeste leidinggevenden willen namelijk wel coachend en faciliterend leidinggeven, maar in de praktijk lukt dat niet altijd.

Eigenaarschap bij medewerkers begint bij jezelf: het begint bij jou als leidinggevende. Maar dat wil niet zeggen dat je in je eentje het wiel moet uitvinden.

Je vindt al mijn kennis en ervaring in het boek Superkrachten en in het Superkrachtenprogramma help ik leidinggevenden om hun eigen energie anders in te zetten en hun organisatie zo in te richten dat medewerkers eigenaarschap nemen en daarmee superkrachten worden.

In de training Tijd en Rust voor Leidinggevenden ontdek je hoe je relaxter kunt leidinggeven.

Wil je vaker artikelen en video’s over eigenaarschap ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de weekmail.

Dit vind je misschien ook interessant

Kiezen wat bijdraagt aan het bedrijfsresultaat met een logicaboom

Kiezen wat bijdraagt aan het bedrijfsresultaat met een logicaboom

Toen ik mijn boek schreef, had ik allerlei ideeën over wat erin moest komen. Daarnaast heb ik aan potentiële lezers gevraagd wat zij wilden lezen: ze brachten onderwerpen in die ik niet had bedacht om te beschrijven, omdat ze voor mij bijvoorbeeld heel vanzelfsprekend...

Hierdoor wil ik mijn doel nóg sneller bereiken

Hierdoor wil ik mijn doel nóg sneller bereiken

Bepaal je doel Sinds oktober staren grote, lege ogen me elke dag aan en hoor ik deze vragen: Wat wordt je doel?Wat wil je?Welke keuzes maak je? Het zijn mijn eigen gedachten en de ogen van een Daruma pop die ik van een klant kreeg. Naar Japans gebruik kleur je één van...

Word jij ook vaak geleefd?

Word jij ook vaak geleefd?

We worden geleefd We worden vaak geleefd: allerlei klusjes komen op ons af en daardoor komen we nooit toe aan de echt belangrijke zaken. De prioriteitenmatrix, door president Eisenhower gebruikt en door Stephen Covey opgenomen in zijn managementboeken, helpt om wel te...