Stappen zetten met je team of MT

Ontdek hoe je samen het verschil maakt voor jouw organisatie

Speels, interactief en DOEN

Denk jij bij teamdagen aan PowerPoints met management modellen? En word je daar blij van: kijk dan op een andere website, want ik ben niet zo goed in dat soort trainingen….

Wat dan wel? 

Ik geloof in leren door DOEN. Daarom probeer ik alle theorie zo eenvoudig mogelijk te delen met veel praktijkvoorbeelden en tekeningen op een flip-over. Vervolgens maak ik altijd de koppeling naar de eigen praktijk: wat kun jij hiermee doen? En daar verzin ik dan pragmatische, leuke oefeningen bij, zodat deelnemers in de sessie actief wat gaan doen.

Ik werk graag interactief en als het even kan luchtig en speels. 

Geen enkele teamdag is hetzelfde, we maken samen iets passends. Op deze pagina zie je een aantal mogelijke vormen.

Past mijn manier van werken bij jou en je team? Plan dan een afspraak in mijn agenda, dan bespreken we hoe ik jullie verder kan helpen.

Spelen en leren

Teamdagen

Kleine stapjes, grote resultaten

Wil je stappen zetten met je team? Laten we dan drie of vier dagen in het jaar samenwerken op een locatie naar keuze.

We starten met een dag waarop kennismaking en leerwensen centraal staan én waarop het team ook meteen eerste stappen zet.

Tussentijds werken de teamleden verder met wat tijdens de teamdag is geleerd en heeft de leidinggevende de mogelijkheid om (online) met mij te sparren.

Bij elke bijeenkomst starten we met een korte PDCA: wat waren de voornemens na de vorige bijeenkomst, hoe is dat gelukt en welk effect leverde het op? Om vervolgens te werken aan een nieuwe stap.

De groei die verschillende teams met deze manier van werken hebben laten zien is enorm én zeer divers. 

Enorm, omdat teams na elke dag weer een klein stapje zetten en daardoor ongemerkt een mega beweging creëren. 

Divers, omdat de leervragen van teams allemaal anders zijn.

De overeenkomt: het zijn leuke, ontspannen dagen. Als we naar buiten kunnen, doen we dat en omdat ik niet hou van saaie managementtrainingen, verzin ik altijd wat leuks.

Beeld van je team

Op de dag zelf meteen tot de kern komen

Een teamdag is duur: alle deelnemers doen die dag niet hun normale werk, dat kost tijd! Maar je wilt wél samen leren. 

Om ervoor te zorgen dat je het maximale uit de dag haalt, doe ik in deze variant heel veel in de voorbereiding met jou en je teamleden. Ik spreek alle deelnemers vooraf online.

Ik maak daarna geen rapport of verslag, maar een programma voor de dag en een beeld zoals van het ‘volkstuintjesteam’ op de foto. Op de dag gaan we met het beeld werken: (h-)erkent iedereen zichzelf en het team in dat beeld?

Als opdrachtgever krijg je vooraf het beeld en het programma te zien en zorg ik dat jij je comfortabel voelt en we echt werken aan wat voor je team nodig is om een volgende stap te zetten.

Doordat iedereen een uur met me heeft gesproken, is het op de dag dat we elkaar zien meteen vertrouwd. En doordat iedereen input heeft gegeven, komen we op de dag zelf meteen tot de kern.

Spelen met je team

Letterlijk in beweging

Als jouw team een beetje uit de comfortzone durft te stappen, kom dan met mij letterlijk in beweging.

We doen verschillende improvisatiespellen die leuk zijn én die passen bij de beweging die het team wil maken.

Verwacht geen rollenspellen, maar technieken uit het theater die ervoor zorgen dat je beter gaat snappen wat je als team, of als organisatie wilt en hoe je dat bereikt. 

Er zijn ook collega’s die improvisatieworkshops geven ‘voor de lol’. Daar ben ik niet zo goed in. Ik hou er wel van als we lol hebben, maar ik wil altijd graag dat het team een stap zet die de organisatie verder helpt.

Dus met plezier inhoudelijk aan de slag!

Online programma ++

In eigen tijd en tempo leren

Alle teamleden krijgen toegang tot het online Superkrachtenprogramma of de online training Tijd en rust voor leidinggevenden. Beide programma’s bestaan uit 6 modules, met in elke module korte filmpjes en pragmatische opdrachten.

Deelnemers leren van het online gedeelte op een moment dat het hun zelf het beste uitkomt en tussen elke module door hebben we groepsbijeenkomsten waarin we verdieping vinden.

Doordat iedereen het online gedeelte zelfstandig doet, kunnen we tijdens de bijeenkomsten meteen tot de kern komen.

We zoomen we in op de eigen organisatie en deelnemers helpen elkaar om de theorie samen in de praktijk te realiseren.

Vraag-maar-RAAK-sessie

Eigenaarschap voor eigen leren

Deelnemers krijgen vooraf het boek Superkrachten – Creëer eigenaarschap en laat je organisatie werken. Hun vragen naar aanleiding van het boek worden tijdens de sessie gesteld en beantwoord.

Vooral bij deelnemers die al veel leiderschapstrainingen hebben gevolgd, is deze manier van leren super leuk. We vinden meteen verdieping in datgene wat mensen echt willen weten, wat hen op dat moment in de praktijk bezighoudt. Eigenaarschap voor eigen leren.

Ik heb dit soort ‘vraag maar raak sessies’ inmiddels gedaan met groepen van 6 tot 45 deelnemers. De ene deelnemer heeft het boek van voor tot achter gelezen, een ander leest alleen de achterkant of de samenvattingen. Dat maakt niet uit.

Elke keer is het een feestje: er is veel interactie, veel leren van elkaar en iedereen heeft mooie inzichten. We werken met wat er op dat moment ontstaat en dat is altijd RAAK.

 Afscheid leidinggevende

Hilarisch, leerzaam en ontroerend

Om even aan te geven dat er veel mogelijk is: deze taart is gemaakt door een team dat afscheid nam van hun leidinggevende.

De leidinggevende had mijn boek gelezen en herkende zichzelf in de superheld. Ze kon het niet laten om voor haar vertrek de superheldencape nog één keer om te doen: ze vroeg mij om de afscheidsbijeenkomst met haar team te begeleiden.

Het werd een hilarische dag, omdat iedereen met veel zelfspot naar hun eigen superhelden gedrag keek. Dat was grappig én heel leerzaam, want de deelnemers hebben ook onderzocht hoe ze het patroon waarin zij met anderen en als team in vastzitten kunnen doorbreken.

Het einde was emotioneel, want op mijn vraag te tekenen of beschrijven wat het superheldengedrag van hun afscheid nemende leidinggevende hen allemaal had gebracht, kwam er enorm veel moois.

Plan meteen een online afspraak

Dan bespreken we wat jij voor ogen hebt en wat ik voor je kan betekenen.

Martine ontwikkelde voor ons team een workshop op maat. Door haar grondige voorbereiding en afstemming, haar enorme kennis en ervaring, en haar zeer gedegen, bevlogen, humoristische en flexibele stijl en nazorg aan de groep is de workshop zeer goed ontvangen.

Als initiator van deze workshop ben ik enorm tevreden!

Mineke Kamperman
PM-ondersteuner 

Het improviseren wat Martine met een acteur doet is super leerzaam en uniek:

– het maakt luchtig
– het geeft ervaring (ipv alleen maar praten over)
– het geeft energie, het is gewoon leuk!
– het maakt concreet
– het geeft de mogelijkheid effect te testen en direct bij te sturen

Martin Smeets
Organisatie- en teamcoach