Inspiratie voor grotere groepen

Zet mensen aan om zélf een kleine stap te zetten die zorgt voor grootse resultaten

Inspiratie om in beweging te komen

Als spreker laat ik leidinggevenden, maar ook adviseurs of HR specialisten, op een andere manier kijken naar zichzelf en hun organisatie.

Waarom doe jij wat je doet?

Hoe kunnen medewerkers in jouw organisatie eigenaarschap vergroten?

Eigenaarschap bij anderen, begint bij jezelf.

Interactieve spreker

Verwacht geen theoretische lezingen, maar een interactief gesprek. Of het nu een groep van 10 of 150 deelnemers betreft: ik ben altijd in contact met de groep en laat deelnemers in contact zijn met elkaar door ze korte oefeningen te geven.

Praktijkvoorbeelden of vragen van deelnemers neem ik mee in mijn verhaal en als ik een acteur mee heb, spelen we situaties uit, zodat we ter plekke samen onderzoeken wat wel én wat niet werkt.

Beelden zeggen meer dan woorden, dus ik schets veel op flip-overvellen. En omdat mijn tekenkunsten digitaal beter zijn dan met stift, worden het vaak hilarische Pictionary momenten.

Oftewel, een heel eigen manier van spreken: interactief, pragmatisch en leuk. Is dat wat je zoekt? Neem dan contact met me op.

 

Maatwerk inspiratiesessies en workshops

De inspiratiesessies en workshops zijn altijd maatwerk, omdat ik geloof dat je niet overal met dezelfde key-note beweging kunt realiseren. Ik heb nog nooit ergens exact hetzelfde gedaan, mensen in de zaal zijn altijd anders en het doel van een bijeenkomst is nooit precies hetzelfde.

Er zijn verschillende vormen waarmee we kunnen werken. We kiezen samen wat bij jouw groep past.

Inspiratiesessie of workshop

Interactief en motiverend

Of het nu gaat om een key-note van 45 minuten, of een workshop van 3 uur: ik zet mensen altijd ‘aan’.

We denken vaak dat grote veranderingen ook grote interventies nodig hebben. Ik laat mensen ontdekken dat zij zelf iets kleins kunnen doen dat toch een enorm verschil maakt.

Ik ben niet iemand die overal hetzelfde verhaal vertelt. Ik hou van interactieve sessies, waarbij suggesties uit de zaal worden opgenomen in mijn verhaal.

Ik deel veel praktijkvoorbeelden. Met een gezonde dosis zelfspot en vereenvoudigde theorie laat ik mensen ervaren dat zij zelf een sleutel kunnen zijn in het in beweging brengen van hun organisatie.

Spelen met eigenaarschap

 

Zien wat in de praktijk gebeurt

De term eigenaarschap is vrij abstract. Ik gebruik altijd veel voorbeelden en laat ik mensen pragmatische opdrachten doen om het thema en de theorie beter beet te pakken. Dat werkt goed en is leuk, maar wat nóg veel sprekender en nóg leuker is zijn de sessie met een vleugje theater.

Samen met acteurs spelen we praktijksituaties van het publiek na. Doordat we kort in scène zetten wat in de praktijk gebeurt, kijken deelnemers vanuit een ander perspectief naar de situatie. En dat is nou precies wat zo belangrijk is om als leidinggevende te doen: kijken vanuit een ander perspectief.

Met suggesties van de deelnemers laten we zien welk ander gedrag een leidinggevende kan toepassen, waardoor het gedrag van de medewerker als vanzelf ook verandert. Je ziet ze eigenaarschap nemen. En dat is precies wat de bedoeling is.

Vaak zien deelnemers op tegen rollenspellen en in een grote zaal is dat ook niet goed te doen. Op deze manier hebben deelnemers wél het leereffect van een rollenspel, zonder het ongemakkelijker gevoel.

Soms speel ik met 1 acteur, soms met 3 én een muzikant. In alle gevallen spelen we ook af en toe iets ‘over de top’, waardoor deze bijeenkomsten uiterst vermakelijk zijn.

 Vraag-maar-RAAK-sessie

Eigenaarschap voor eigen leren

Deelnemers krijgen vooraf mijn boek Superkrachten – Creëer eigenaarschap en laat je organisatie werken. Hun vragen naar aanleiding van het boek worden tijdens de sessie gesteld en beantwoord.

Vooral bij deelnemers die al veel leiderschapstrainingen hebben gevolgd, is deze manier van leren super leuk. We vinden meteen verdieping in datgene wat mensen echt willen weten, wat hen op dat moment in de praktijk bezighoudt. Eigenaarschap voor eigen leren.

Ik heb dit soort ‘vraag maar raak sessies’ inmiddels gedaan met groepen van 6 tot 45 deelnemers. De ene deelnemer heeft het boek van voor tot achter gelezen, een ander leest alleen de achterkant of de samenvattingen. Dat maakt niet uit.

Elke keer is het een feestje: er is veel interactie, veel leren van elkaar en iedereen heeft mooie inzichten. We werken met wat er op dat moment ontstaat en dat is altijd RAAK.

Plan meteen een online afspraak

Dan bespreken we wat jij voor ogen hebt en wat ik voor je kan betekenen.

Martine geeft veel voorbeelden die goed illustreren wat het lastig maakt om leiding te geven aan eigenaarschap en wat je daar bij kan helpen.

Voor projectleiders of managers die willen weten hoe ze hun team in beweging kunnen krijgen, zou ik Martine zeker aanraden als spreker.

Anne Kriek
Projectcoördinator Schoolleiders voor de Toekomst

Het improviseren wat Martine met een acteur doet is super leerzaam en uniek:

– het maakt luchtig
– het geeft ervaring (ipv alleen maar praten over)
– het geeft energie, het is gewoon leuk!
– het maakt concreet
– het geeft de mogelijkheid effect te testen en direct bij te sturen

Martin Smeets
Organisatie- en teamcoach

Onderwerpen voor een inspiratiesessie of workshop

Doorbreek het patroon van je eigen frustraties

Veel leidinggevenden frustreren zich regelmatig als medewerkers niet doen wat ze willen. Wanneer je er als collega’s onder elkaar op een blijgeestige manier achter komt dat je zelf ook een rol hebt in het gedrag van de medewerker, word je geprikkeld om naar je eigen handelen te kijken. Dat is precies wat gebeurt als je een inspiratiesessie of workshop over patronen volgt.

Ik vertel deelnemers over de frustraties die andere leidinggevenden hebben en deel mijn eigen ergernissen, waarbij ik laat zien hoe we deze situaties onbewust zelf creëren of in stand houden.

Met een coachingsdemonstratie en eventuele uitbreiding van een workshop leren deelnemers om te kijken naar de patronen die ze zelf telkens doorlopen met hun medewerkers. En deelnemers ervaren hoe ze op een simpele manier zelf ander gedrag kunnen vertonen waardoor medewerkers ook ander gedrag zullen laten zien.

Eigenaarschap: nooit meer trekken en sleuren

Wat worden veel leidinggevenden moe van zichzelf en van hun medewerkers. Ze trekken en sleuren om medewerkers in beweging te krijgen, maar dat zorgt er alleen maar voor dat zij hun hakken nog dieper in het zand steken.

Ik deel drie belangrijke oorzaken waardoor medewerkers geen eigenaarschap nemen:

1. Gebrek aan heldere focus; als niet duidelijk is wanneer het goed is, hoe kan een medewerker het dan ooit goed doen?
2. Te veel nadruk op uniformiteit; wanneer kom jij in beweging? Als precies is voorgeschreven hoe je je werk moet doen, of wanneer je dat zelf mag bepalen?
3. Leidinggevenden en stafleden vertellen hoe medewerkers hun werk beter moeten doen; wat staat er op de agenda bij jullie overleggen? Mededelingen van de directie, of mededelingen van de medewerkers?

En uiteraard bespreken we hoe je wél zorgt voor eigenaarschap bij medewerkers!

Intrinsieke motivatie: medewerkers die willen

Als het mijn eigen bedrijf was, dan zou ik het wel weten”. Waarom moet het eerst hun eigen bedrijf zijn voordat medewerkers doen wat goed is voor de organisatie?

Gelukkig is het bij de meeste organisaties niet zo erg gesteld, maar ik maak heel vaak mee dat leidinggevenden het idee hebben dat medewerkers alleen voor het salaris naar hun werk komen. Terwijl uit meerdere onderzoeken naar voren komt dat mensen gelukkiger zijn als ze waarde toevoegen. Het is dus niet alleen voor het bedrijf beter als medewerkers gemotiveerd zijn om hun werk goed te doen, ook voor hun eigen welzijn is het beter als medewerkers succesvol zijn.

In deze inspiratiesessie vertel ik met een aantal voorbeelden waarom medewerkers geen eigenaarschap nemen. En ik laat zien hoe je op een simpele manier de intrinsieke motivatie van medewerkers kan prikkelen. Zodat ze durven te experimenteren met nieuw gedrag. Niet omdat jij het zegt, maar omdat de medewerker het zelf wil!

Een interessant, inspirerend en toegankelijke workshop. Het is een mooie uitdaging om deze aanpak met betrekking tot eigenaarschap te spiegelen op onze eigen organisatie en zo te zien waar we kunnen aanscherpen.

Martijn Boermans
Manager House in Order Consultancy bij Essent

Martine ontwikkelde voor ons team een workshop op maat. Door haar grondige voorbereiding en afstemming, haar enorme kennis en ervaring, en haar zeer gedegen, bevlogen, humoristische en flexibele stijl en nazorg aan de groep is de workshop zeer goed ontvangen.

Als initiator van deze workshop ben ik enorm tevreden!

Mineke Kamperman
PM-ondersteuner bij NS Techniek Projecten

Martine heeft zich oprecht geïnteresseerd in onze organisatie, zodat ze ook echt goed bij ons kon aansluiten.

Martine is erg toegankelijk en weet haar verhaal met de nodige flair over de bühne te brengen.

Johanneke Zwier
HR-adviseur bij Acantus

Leuk je te ontmoeten!

Mijn naam is Martine Veeger en ik help al heel mijn werkende leven mensen en organisaties in beweging te komen.

Hierdoor herken ik snel waarom leidinggevenden vastlopen en medewerkers geen verantwoordelijkheid nemen: ik kan daardoor veel herkenbare situaties delen én ook laten zien wat je kunt doen waardoor medewerkers wel eigenaarschap nemen.

Ik hou ervan om te improviseren. Het liefst bepaal ik met deelnemers ter plekke wat zij willen leren en speel in op hetgeen er op dat moment gebeurt. Omdat ik makkelijk met mensen verbind en ik vertrouw op de volwassenheid en bekwaamheid van deelnemers én op mijn rugzak aan ervaring, kloppen dit soort spontane handelingen eigenlijk altijd.

De ene keer speel ik (samen met een acteur) een scène over hetgeen we bespreken, soms improviseren we een lied. Een andere keer laat ik deelnemers een ervaringsoefening doen. Of ik doe een coachsessie van een paar minuten met een deelnemer, waardoor de deelnemer én de groep ziet wat je als leidinggevende zelf kunt doen om eigenaarschap bij medewerkers te vergroten.

Inspiratiesessies geven mij zelf ook altijd heel veel energie, daarom kom ik graag in contact met jou om te bespreken wat je wilt voor jouw groep!