Verbinding met je lijf Oefening

Aanwezig zijn

Echt aanwezig zijn, dat lukt ons vaak niet goed. We zijn druk met van alles om ons heen en daardoor vergeten we naar ons eigen lijf te luisteren.

Terwijl wanneer we wél naar ons eigen lijf luisteren, we vaak meer rust ervaren en daardoor betere keuzes maken.

Als je echt aanwezig bent, met aandacht voor je eigen lijf, lukt het vaak ook beter om aandacht te hebben voor anderen. Gepaste aandacht. Niet de vermoeiende, leegtrekkende aandacht die je soms kunt voelen als je in iemands verhaal wordt gezogen. Nee, aandacht voor de ander, zonder dat je jezelf verliest.

Verbinding met je lijf

Deze oefening heb ik geleerd van haptonoom Iet Schilder. Het is het eerste wat ik elke ochtend doe als ik op mijn werkplek kom.

De luisteroefening duurt iets meer dan 12 minuten. Soms neem ik er die tijd ook voor, maar vaak neem ik maar 5 minuutjes om verbinding te maken met mijn lijf en dat is voldoende om er ook echt te zijn. Niet alleen met mijn hoofd, maar met mijn hele lijf.

Ontspannen start van de dag

Probeer de oefening een paar keer uit terwijl je naar mijn stem luistert. Ga zitten op een plek waar je niet wordt gestoord en luister met een koptelefoon of je oortjes naar mijn stem.

Als je de oefening eenmaal een paar keer hebt gedaan, kun je het ook zonder begeleidende stem doen. Ik weet zeker dat het je rust oplevert en daarmee een prachtige start van de dag!

Mijn naam is Martine Veeger.

Ik help leidinggevenden om de leidinggevende te zijn die ze willen zijn. De meeste leidinggevenden willen namelijk wel coachend en faciliterend leidinggeven, maar in de praktijk lukt dat niet altijd.

Eigenaarschap bij medewerkers begint bij jezelf: het begint bij jou als leidinggevende.

Maar dat wil niet zeggen dat je in je eentje het wiel moet uitvinden.

Je vindt al mijn kennis en ervaring in het boek Superkrachten en in het Superkrachtenprogramma help ik leidinggevenden om hun eigen energie anders in te zetten en hun organisatie zo in te richten dat medewerkers eigenaarschap nemen en daarmee superkrachten worden.

Wil je vaker artikelen en video’s over eigenaarschap ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de weekmail.

Dit vind je misschien ook interessant

Focus en effectief werken

Focus en effectief werken

Hoe effectief werk jij? Heb je de juiste focus? Heb je afgelopen week gerealiseerd wat je wilde: de juiste prioriteiten gesteld? Had je alles wat je hebt gedaan ook echt zélf moeten doen, of had een ander dat ook kunnen doen? Ben je tevreden met het resultaat van deze...

Eigenaarschap creëren begint met in de spiegel kijken

Eigenaarschap creëren begint met in de spiegel kijken

Lees in dit interview voor ManagementBoek Magazine met Bert Peene hoe het volgens mij komt dat het zo veel organisaties maar niet lukt om voldoende eigenaarschap bij hun medewerkers tot stand te brengen. Eigenaarschap bij medewerkers begint bij jezelf: houd een...