Hierna ben je klaar voor een succesvolle, liefdevolle en vooral ontspannen dag

Soms heb ik het gevoel dat ik me aan mijn eigen haren het moeras uit moet trekken. Na de vakantie lukte het me maar moeilijk om op te starten. Hoe minder ik deed, des te langer mijn to-do lijst werd. Hoe langer die lijst werd, hoe meer ik voor me uit ging schuiven.

Ik trok mezelf aan mijn eigen haren het moeras uit

Sinds een paar weken heb ik een nieuw ochtendritueel dat me enorm helpt om met een positief gevoel aan de dag te beginnen: met de juiste focus en een efficiënte dagindeling. Ik krijg niet alleen mijn belangrijkste werk gedaan, ik heb ook een ontspannen dag!

Te streng zijn voor jezelf

Wat doe jij als je niet op gang komt? Hoe praat je tegen jezelf als je niet effectief aan het werk bent? Doe jij dan ook zo lelijk tegen jezelf?

Vaak zijn we voor onszelf lang niet zo aardig als dat we voor anderen zouden zijn. We blaffen onszelf af. Dat doe ik in ieder geval vaak. Mijn innerlijke criticus zegt dan dat ik niet zo moet miepen, dat ik gewoon een schop onder m’n kont nodig heb.

De lelijke stemmetjes in mijn hoofd helpen me soms uit het moeras. Dan ga ik mezelf bewijzen en bikkelen. Vaker slaat het me alleen maar lam en stel ik de verkeerde prioriteiten. In beide gevallen voelt het niet fijn. Het voelt opgejaagd en het resultaat vind ik nooit genoeg.

Hoe ben je wel productief, maar niet te streng voor jezelf?

Hoe ben je niet te streng voor jezelf en houd je jezelf toch aan het realiseren van je eigen dromen?

Een vriendin adviseerde deze app. Ik ben fan!

Ik word heel aardig en warm toegesproken. Er wordt me gevraagd of ik er een beetje gezellig bij zit. Met een kopje koffie of een vers kopje thee. Vervolgens worden mij de volgende vragen gesteld:

1. Wat zou ik voor vandaag heel graag willen?

Waarvan word ik intens blij voor vandaag? Ongeacht of dit nou reëel is, of het klein of groot is: wat zou ik vandaag heel graag willen?

Als ik het beeld eenmaal voor me heb gezien, wordt me gevraagd om dat beeld te vatten in een intentie.

Ik ben…. Of ik heb…

Vanmorgen zag ik voor me dat ik naar buiten wilde, naar een bos. Niet alleen wandelen in dat bos, maar ook daadwerkelijk spelen: klimmen en klauteren. Samen met mijn zoon. Mijn intentie: ik heb vandaag met mijn zoon in de natuur gespeeld.

2. Wat zegt je innerlijke criticus?

Vervolgens wordt me de vraag gesteld wat mijn criticus allemaal zegt. Welke lelijke dingen zegt die stem allemaal? Over mijn intentie en over alles wat in mijn hoofd zit.

Omdat extra wordt benadrukt om alles op te schrijven, omdat niemand het ooit zal lezen, ga ik los: ik heb geen tijd om naar buiten te gaan, ik moet video’s voor mijn nieuwe programma opnemen. Gaan er überhaupt wel deelnemers komen voor dat nieuwe programma? Waarom heb ik dat niet beter getoetst? Wie zit er te wachten op een training over Tijd & Rust? Ik kan wel naar een bos willen, maar er is niet eens een bos in de buurt. En: mijn zoontje wil vast veel liever gamen dan met z’n moeder in een bos klauteren.

3. Laat alle angsten en overtuigingen los

Als alles eruit is vraagt de vriendelijke stem mij om al die gedachten los te laten. Ik moet zeggen dat ik hier de eerste keren wel wat moeite mee had. Tegen mezelf zeggen ‘ik laat het los’ en dan twee keer diep zuchten. Raak ik daardoor echt die lelijke gedachten kwijt??

De grap is dat dat dus wel zo is. Ik denk dat het me lukt om alles los te laten, omdat ik echt alle lelijke gedachten heb opgeschreven. Ook de kleine ieniemienie gedachten die niet zo interessant lijken en die ik hier niet zal herhalen, maar die waarschijnlijk wel weerstand bieden als je ze niet toelaat en daardoor wel laat bestaan.

4. Wat is je belangrijkste focus voor vandaag?

De volgende vraag: wat wordt je (werk-) focus voor vandaag? De stem zegt dat we vaak heel veel verschillende dingen willen, de to-do lijst wordt alleen maar langer en langer. Wat is voor jou de belangrijkste focus van de dag?

Ik schrijf op dat mijn focus de video’s voor de nieuwe training zijn. Terwijl ik het opschrijf, ontdek ik dat de video’s nog niet helemaal af hoeven te zijn. Het is veel belangrijker dat ik goed weet wat mijn klanten willen, want dan kan ik veel gerichter video’s maken. Ik schrijf op dat goede intakevragen mijn focus doel worden. Alleen al deze ontdekking, geeft me rust: het kleiner maken van het resultaat dat ik wil bereiken maakt zelfs dat ik er zin in krijg.

5. Combineer 1 en 4 voor een efficiënte dagindeling

Vervolgens, en daar hou ik van, wordt me gevraagd om een agenda voor de dag te maken: een agenda waarin ik de intentie die ik bij vraag 1 heb opgeschreven en de focus van vraag 4 combineer.

Er komt een dagindeling uit die ik anders nooit had bedacht. Doordat ik even heb kunnen dromen en er daarna uitgebreid heb zitten miepen waarom dat allemaal niet kan of mag, is er ruimte ontstaan voor een keuze die klopt.

Nu weet ik dat niet iedereen diens eigen agenda zo kan bepalen, zoals ik dat als zelfstandige kan doen.

Toch denk ik dat je veel meer invloed hebt op je eigen agenda. Dus, probeer het eens. Je zult zien dat je na dit ochtendritueel klaar bent voor een succesvolle, liefdevolle en vooral ontspannen dag.

Oja: mijn zoon en ik hebben heerlijk genoten van de buitenlucht -in een weiland, niet in een bos- en de intakevragen voor leidinggevenden die meer tijd en rust willen zijn klaar.

Ben jij leidinggevende en wil je meer tijd en rust? Schrijf je dan hier in en je ontvangt de intakevragen 🙂

Mijn naam is Martine Veeger.

Ik help leidinggevenden om de leidinggevende te zijn die ze willen zijn. De meeste leidinggevenden willen namelijk wel coachend en faciliterend leidinggeven, maar in de praktijk lukt dat niet altijd.

In het Superkrachtenprogramma help ik leidinggevenden om hun eigen energie anders in te zetten en hun organisatie zo in te richten dat medewerkers eigenaarschap nemen en daarmee superkrachten worden.

Wil je vaker artikelen en video’s over eigenaarschap ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de weekmail.

Martine

Dit vind je misschien ook interessant

Kiezen wat bijdraagt aan het bedrijfsresultaat met een logicaboom

Kiezen wat bijdraagt aan het bedrijfsresultaat met een logicaboom

Toen ik mijn boek schreef, had ik allerlei ideeën over wat erin moest komen. Daarnaast heb ik aan potentiële lezers gevraagd wat zij wilden lezen: ze brachten onderwerpen in die ik niet had bedacht om te beschrijven, omdat ze voor mij bijvoorbeeld heel vanzelfsprekend...

Ruimte maken om te groeien

Ruimte maken om te groeien

Als ik had geweten dat dit zou gebeuren, had ik ook een vóór foto gemaakt: een plaatje waarop je heel veel bruine sprietjes ziet en met goed zoeken een paar groene steeltjes ontdekt. Mijn vingers zijn niet zo groen, maar ik houd wel van plantjes en van lekker eten,...

Hierdoor wil ik mijn doel nóg sneller bereiken

Hierdoor wil ik mijn doel nóg sneller bereiken

Bepaal je doel Sinds oktober staren grote, lege ogen me elke dag aan en hoor ik deze vragen: Wat wordt je doel?Wat wil je?Welke keuzes maak je? Het zijn mijn eigen gedachten en de ogen van een Daruma pop die ik van een klant kreeg. Naar Japans gebruik kleur je één van...