Zeggen is niet hetzelfde als doen

Als leidinggevende wil je graag dat je medewerkers verantwoordelijkheid nemen. Dat ze zeggen wat ze gaan doen, en het ook echt doen. Maar dat blijkt vaak lastiger dan het lijkt. Gedragsverandering in een team vraagt tijd en inzet van alle betrokkenen. Lees hier meer over hoe je iedereen mee kunt nemen in organisatieveranderingen.

Een treffend voorbeeld van zeggen is niet altijd doen, zagen we tijdens de coronapandemie. Premier Mark Rutte hield een toespraak waarin hij het belang onderstreepte van geen handen schudden. En wat deed hij meteen daarna? Hij schudde de hand van Jaap van Dissel. Niet omdat hij het niet meende, maar omdat oud gedrag hardnekkig is. Dit laat precies zien waar het vaak misgaat bij gedragsverandering: zeggen en willen is niet automatisch ook doen.

Gedragsverandering vraagt tijd en voorbeeldgedrag

Als spreker over eigenaarschap werk ik met veel leidinggevenden die worstelen met deze kloof tussen intentie en actie. Medewerkers willen wel, zeggen vaak ook “ik ga het anders doen”, maar in de praktijk blijven ze hangen in oude patronen.

De sleutel? Geduld en voorbeeldgedrag.
Gedrag verandert niet omdat iemand het één keer zegt. Het verandert doordat iemand het ziet, herkent en de ruimte krijgt om te oefenen. En dat begint bij jou als leidinggevende. Lees hier hoe je omgaat met weerstand en hoe je dit kunt omarmen als stap naar verandering.

Wil je eigenaarschap stimuleren? Begin dan bij jezelf

Wil je dat je medewerkers meer verantwoordelijkheid nemen, dan is het belangrijk om zelf ook te laten zien wat dat betekent. Een mooi voorbeeld zie ik vaak terug in de zorg. Daar wordt steeds vaker gewerkt met het idee dat cliënten zelf dingen mogen doen die ze nog kunnen. Niet voor iedereen automatisch de tafel dekken, maar kijken naar de individuele behoefte.

Datzelfde principe geldt voor leidinggeven.
Wat heeft deze medewerker nodig om eigenaarschap te tonen?
Waar kun je loslaten, en waar is meer begeleiding nodig?

Door hierin te differentiëren én daar transparant over te zijn, geef je als leider niet alleen richting, je laat ook zien dat je zelf actief meebeweegt. Precies dát maakt je geloofwaardig.

Eigenaarschap draait om oefenen, bijsturen en volhouden

Gedrag veranderen is oefenen. Fouten maken. Bijsturen. Niet meteen loslaten, maar stap voor stap verantwoordelijkheid geven waar het kan. En dat geldt niet alleen voor je medewerkers, maar ook voor jou.

Als jij zelf zichtbaar maakt waar jij in beweegt, waar jij het lastig vindt en waar jij volhoudt, dan volgen mensen vanzelf.

In onderstaande video vertel ik je (ongeveer) wat je net gelezen hebt 🙂

Wil je een lezing, keynote of inspiratiesessie over eigenaarschap?

Martine Veeger

Martine Veeger

Ik geef interactieve sessies en keynotes over eigenaarschap waarin we samen onderzoeken hoe je als organisatie echt stappen kunt zetten. Geen abstracte theorie, maar herkenbare voorbeelden, humor en praktische inzichten.

Ben je op zoek naar een spreker over eigenaarschap? Maak een vrijblijvende afspraak via deze link.

Ik denk graag met je mee over een lezing, sessie of teamdag die past bij jullie organisatie.

Dit vind je misschien ook interessant

Hoe zet je medewerkers in de juiste positie om eigenaarschap te nemen?

Hoe zet je medewerkers in de juiste positie om eigenaarschap te nemen?

Wil je weten hoe je medewerkers echt eigenaarschap kunt laten nemen? Dit artikel laat zien hoe je ze de juiste ruimte en verantwoordelijkheid geeft zonder ze te overbelasten. Het draait om het stellen van duidelijke prioriteiten, het bieden van steun en wanneer jij als leidinggevende moet ingrijpen. Zo ontstaat een omgeving waarin medewerkers niet afwachten, maar zelf in actie komen. Benieuwd hoe je dit kunt doen? Lees verder!