Als de betekenis van eigenaarschap duidelijker is, wordt het makkelijker om eigenaarschap bij medewerkers te vergroten.
Definitie eigenaarschap
Wat is eigenaarschap? Wat doen medewerkers die eigenaarschap nemen?
Om het begrip eigenaarschap te duiden, gebruik ik graag de definitie van Pieter van der Haak, auteur van onder andere het boek Wie zorgt dat het goed komt? Hij beschrijft het verschil tussen je verantwoordelijk voelen en verantwoordelijkheid nemen. Iemand die zich wel verantwoordelijk voelt, maar als het misgaat naar de boze buitenwereld gaat wijzen, vertoont geen eigenaarschap.
Ook al voelde die persoon misschien wel verantwoordelijkheid, diegene ontfermde zich er niet over. Van der Haak zegt daarom: eigenaarschap is jezelf ergens over ontfermen en er de volledige verantwoordelijkheid voor nemen. Aan deze definitie voeg ik toe waarvoor medewerkers eigenaarschap nemen.
Je wilt als leidinggevende namelijk dat ze zich verantwoordelijk voelen en zich ontfermen over dat wat echt het verschil gaat maken voor de organisatie:
de operationele doelen. Daarmee is de definitie voor eigenaarschap bij voor mij de volgende:
Eigenaarschap bij medewerkers betekent dat medewerkers zich ontfermen over de operationele organisatiedoelen. Ze nemen de volledige verantwoordelijkheid om die doelen te realiseren.
Bron: Haak, Pieter van der (2018). Wie zorgt dat het goed komt? Business Contact.
In deze video vertel ik je meer over het begrip eigenaarschap.
Workshop, keynote of training over eigenaarschap?

Martine Veeger
Spreker, trainer en coach voor leidinggevenden die eigenaarschap bij medewerkers willen vergroten.
Wil je één-op-één coaching, een keynote of workshops bij een event of een training met je MT?
Maak een vrijblijvende afspraak via deze link.
Dit vind je misschien ook interessant
Hoe zet je medewerkers in de juiste positie om eigenaarschap te nemen?
Wil je weten hoe je medewerkers echt eigenaarschap kunt laten nemen? Dit artikel laat zien hoe je ze de juiste ruimte en verantwoordelijkheid geeft zonder ze te overbelasten. Het draait om het stellen van duidelijke prioriteiten, het bieden van steun en wanneer jij als leidinggevende moet ingrijpen. Zo ontstaat een omgeving waarin medewerkers niet afwachten, maar zelf in actie komen. Benieuwd hoe je dit kunt doen? Lees verder!
Zeggen is niet hetzelfde als doen
We zeggen het zo vaak: “Vanaf nu ga ik het anders doen.” Maar waarom blijven we dan toch hangen in oud gedrag?
In dit artikel laat ik zien waarom zeggen en willen nog lang niet hetzelfde is als doen en hoe dit ons leiderschap en het eigenaarschap in teams kan blokkeren. Met een herkenbaar voorbeeld en concrete inzichten om vandaag nog verschil te maken.
Hoe neem je iedereen mee in organisatieveranderingen?
Bij organisatieveranderingen denken we vaak dat iedereen tegelijk mee moet en dat managers iedereen moeten overtuigen. Maar dat hoeft helemaal niet!