Inspiratiesessies en workshops

Over eigenaarschap, intrinsieke motivatie en ongewenste patronen

Inspiratiesessies voor leidinggevenden, HR deskundigen of consultants/ adviseurs

Vanaf 10 deelnemers

 

Inspireren: 30-60 minuten

Workshop: 2-3 uur

Spreker eigenaarschap

Om mensen (in organisaties) in beweging te krijgen is soms wat inspiratie nodig. Ik laat leidinggevenden, maar ook adviseurs, consultants of HR specialisten, graag op een andere manier kijken naar zichzelf en hun organisatie:

  • waarom doe jij wat je doet?
  • hoe kunnen medewerkers in jouw organisatie de bedrijfsresultaten verbeteren?

Deze sessies doe ik op mijn eigen manier: met tekeningen, improvisatie, interactie, actieve oefeningen en coachdemonstraties, waarbij ik met deelnemers voor de groep laat zien hoe eenvoudig het soms kan zijn om met een paar vragen iemand geheel anders te laten kijken naar een situatie.

 

Eigenaarschap voor eigen leren

Wat vind je ervan om deelnemers vooraf het boek Superkrachten – Creëer eigenaarschap en laat je organisatie werken – te laten lezen, om vervolgens samen een ‘vraag maar raak sessie‘ te houden?

Vooral bij consultants en adviseurs, of leidinggevenden die al veel leiderschapstrainingen hebben gevolgd, is deze manier van leren super leuk. Omdat deelnemers al veel kennis hebben, vinden we meteen verdieping in datgene wat mensen echt willen weten, wat hen op dat moment in de praktijk bezighoudt. Eigenaarschap voor eigen leren.

Ik heb dit soort ‘vraag maar raak sessies‘ inmiddels meerdere keren gedaan met groepen van 6 tot 45 deelnemers. En elke keer is het een feestje: er is veel interactie, veel leren van elkaar en iedereen heeft mooie inzichten.

Bestseller over eigenaarschap

Maatwerk inspiratiesessies en workshops

De inspiratiesessies en workshops zijn altijd maatwerk. Ik heb nog nooit ergens exact hetzelfde gedaan, omdat mensen in de zaal altijd anders zijn en het doel van een bijeenkomst nooit precies hetzelfde is.

Er zijn natuurlijk wel bepaalde thema’s die vaker aan bod komen. Hieronder noem ik er drie:

Thema’s voor een inspiratiesessie of workshop

Doorbreek het patroon van je eigen frustraties

Veel leidinggevenden frustreren zich regelmatig als medewerkers niet doen wat ze willen. Wanneer je er als collega’s onder elkaar op een blijgeestige manier achter komt dat je zelf ook een rol hebt in het gedrag van de medewerker, word je geprikkeld om naar je eigen handelen te kijken. Dat is precies wat gebeurt als je een inspiratiesessie of workshop over patronen volgt.

Ik vertel deelnemers over de frustraties die andere leidinggevenden hebben en deel mijn eigen ergernissen, waarbij ik laat zien hoe we deze situaties onbewust zelf creëren of in stand houden.

Met een coachingsdemonstratie en eventuele uitbreiding van een workshop leren deelnemers om te kijken naar de patronen die ze zelf telkens doorlopen met hun medewerkers. En deelnemers ervaren hoe ze op een simpele manier zelf ander gedrag kunnen vertonen waardoor medewerkers ook ander gedrag zullen laten zien.

Eigenaarschap: nooit meer trekken en sleuren

Wat worden veel leidinggevenden moe van zichzelf en van hun medewerkers. Ze trekken en sleuren om medewerkers in beweging te krijgen, maar dat zorgt er alleen maar voor dat zij hun hakken nog dieper in het zand steken.

Ik deel drie belangrijke oorzaken waardoor medewerkers geen eigenaarschap nemen:

1. Gebrek aan heldere focus; als niet duidelijk is wanneer het goed is, hoe kan een medewerker het dan ooit goed doen?
2. Te veel nadruk op uniformiteit; wanneer kom jij in beweging? Als precies is voorgeschreven hoe je je werk moet doen, of wanneer je dat zelf mag bepalen? 
3. Leidinggevenden en stafleden vertellen hoe medewerkers hun werk beter moeten doen; wat staat er op de agenda bij jullie overleggen? Mededelingen van de directie, of mededelingen van de medewerkers?

En uiteraard bespreken we hoe je wél zorgt voor eigenaarschap bij medewerkers! 

Intrinsieke motivatie: medewerkers die willen

Als het mijn eigen bedrijf was, dan zou ik het wel weten”. Waarom moet het eerst hun eigen bedrijf zijn voordat medewerkers doen wat goed is voor de organisatie?

Gelukkig is het bij de meeste organisaties niet zo erg gesteld, maar ik maak heel vaak mee dat leidinggevenden het idee hebben dat medewerkers alleen voor het salaris naar hun werk komen. Terwijl uit meerdere onderzoeken naar voren komt dat mensen gelukkiger zijn als ze waarde toevoegen. Het is dus niet alleen voor het bedrijf beter als medewerkers gemotiveerd zijn om hun werk goed te doen, ook voor hun eigen welzijn is het beter als medewerkers succesvol zijn.

In deze inspiratiesessie vertel ik met een aantal voorbeelden waarom medewerkers geen eigenaarschap nemen. En ik laat zien hoe je op een simpele manier de intrinsieke motivatie van medewerkers kan prikkelen. Zodat ze durven te experimenteren met nieuw gedrag. Niet omdat jij het zegt, maar omdat de medewerker het zelf wil!

Martine Veeger Inversum

Leuk je te ontmoeten!

Mijn naam is Martine Veeger en ik help al heel mijn werkende leven mensen en organisaties in beweging te komen.

Hierdoor herken ik snel waarom leidinggevenden vastlopen en medewerkers geen verantwoordelijkheid nemen: ik kan daardoor veel herkenbare situaties delen én ook laten zien wat je kunt doen waardoor medewerkers wel eigenaarschap nemen. Vaak doe ik demonstraties met deelnemers: een coachsessie van een paar minuten waarin de groep ziet wat je als leidinggevende zelf kunt doen om eigenaarschap bij medewerkers te creëren.

Door mijn hobby als improvisatieacteur is een inspiratiesessie altijd anders: ik speel namelijk graag in op hetgeen er op dat moment speelt.

Inspiratiesessies geven mij zelf ook altijd heel veel energie, daarom kom ik graag in contact met jou om te bespreken wat je wilt voor jouw groep!

Plan meteen een telefonische afspraak

Dan bespreken we wat jij voor ogen hebt bij de inspiratiesessie en wat ik voor je kan betekenen.

We hebben Martine gevraagd om onze jaarlijkse leiderschapstweedaagse op inspirerende wijze af te trappen. Martine heeft zich oprecht geïnteresseerd in onze organisatie en de voor ons actuele thema’s op het gebied van leiderschap, zodat ze met haar verhaal ook echt goed bij ons kon aansluiten. Martine is erg toegankelijk en weet haar verhaal met de nodige flair over de bühne te brengen.

Ik zou haar zeker aanbevelen als spreker!

Johanneke Zwier is HR-adviseur bij Acantus.

Martine ontwikkelde voor ons team een workshop op maat. Door haar grondige voorbereiding en afstemming, haar enorme kennis en ervaring, en haar zeer gedegen, bevlogen, humoristische en flexibele stijl en nazorg aan de groep is de workshop zeer goed ontvangen. 

Als initiator van deze workshop ben ik enorm tevreden!

Mineke Kamperman is project management ondersteuner bij Techniek Projecten

Een interessant, inspirerend en toegankelijke workshop. Het is een mooie uitdaging om deze aanpak met betrekking tot eigenaarschap te spiegelen op onze eigen organisatie en zo te zien waar we kunnen aanscherpen.

Martijn Boermans is Manager House in Order Consultancy bij Essent.

In een inspiratiesessie van het leiderschapscafé voor schoolleiders in regio west heeft Martine de schoolleiders meegenomen in een heel helder stappenplan naar meer eigenaarschap voor leraren in de school. Zij geeft veel voorbeelden uit haar eigen werkpraktijk en privéleven die goed illustreren wat het lastig maakt om leiding te geven aan eigenaarschap en wat je daar bij kan helpen. Martines enthousiasme en energie is aanstekelijk en ze zorgt steeds voor interactie met de schoolleiders door kleine denkopdrachtjes te geven of vragen te stellen. Schoolleiders kregen door de inspiratiesessie zin om hiermee zelf aan de slag te gaan en gaven aan hele praktische handvatten te hebben gekregen.

Voor projectleiders of managers die willen weten hoe ze hun team in beweging kunnen krijgen, zou ik Martine zeker aanraden als spreker. 

Anne Kriek is Projectcoördinator Leiderschapscafés van Schoolleiders voor de Toekomst